Vinbladsdolmar

Ingredienser

4 Port

 

30-40 färska vinbladsblad

1 dl valnötter

1 liten rödlök

4 salladslökar

30 nymortlade svartpepparkorn

4 zucchini blommor

Några blad kål i det här fallet: Ruccola, Collard, Pink Lettuice och crispy and spicy.

1 tsk torkad dill

5 skivor torkad sharonfrukt (går bra med russin också)

1,5t sk salt

1/2 dl persilja

1 dl mynta

0,5 dl olivolja

2 dl basmatiris

3 dl vatten

1 vitlöksklyfta

1 dl pressad citron

Gör så här:

 

Fyllningen

Skölj riset så vattnet inte längre är grumligt och häll över i ett durkslag.Fräs den finhackade rödlöken, vitlöken och salladslöken i olivoljan så att de blir glansiga men inte brända. Tillsätt riset, nötterna, svartpepparn, de finhackade sharonskivorna och alla örter och finhackade kålblad. Stek ett tag och tillsätt mer olja om det blir för torrt. Häll sedan på 3 dl kallt vatten rör om och låt koka in. Smaksätt med sirap och salt.

 

Rullning

Skär bort den grövsta bladnerven på varje enskilt vinblad, klicka på en klick fyllning på det uppochnervända bladet vik in båda kanterna och rulla paketet framåt, det ska rullas tajt. Packa dolmarna tätt i en kastrull så att de låser varandra och inte rullas upp under kokningen.

 

Kokning

Pressa i citronen och några nypor salt, häll i vatten tills det nästan täcker dolmarna, lägg en liten tallrik på dolmarna för att hålla dem på plats och koka på svag värme i ca 30 min eller tills vattnet kokat bort. Klara!