Vegoribs

Ingredienser

4 Port

 

Ribs

400 g tofu naturell

0,75 dl äppelcidervinäger

1/2 dl socker

3 msk ljus sirap

4 pressade vitlöksklyftor

ca 4 cm riven färsk ingefära

2,5 msk kinesisk soja

2 msk srirachasås

3 msk dijonsenap

saft från 1 pressad apelsin

 

Potatissallad

1 kg potatis

2 dl majonnäs

75 g sockerärtor

2 vårlökar

1 knippe gräslök

1 dl hackad ättiksgurka

äpplecidervinäger

dijonsenap

citron

salt och peppar

 

 

Gör så här:

 

Grytan

1. Ta tofun ur paketet och vira in i hushållspapper och lägg den i en kastrull. Ta sedan något tungt, typ en mortel och ställ den på tofun.Låt stå och pressa ur vattnet ur tofun i ca 30 minuter medan du förbereder marinaden.

 

2. Blanda ihop socker, sirap och äppelcidervinäger i en kastrull och koka upp. Blanda ner de övriga ingredienserna, koka upp och låt reducera ner något tills marinaden blir tjockare och lite mer trögflytande. Ca 5-10 minuter. Ta av kastrullen från värmen och låt marinaden svalna i kastrullen.

 

3. Skär tofun i långa stavar, ca 1,5 cm breda och 1 cm höga och lägg därefter ner stavarna i dubbla plastpåsar och häll i marinaden. Låt marinera i minst 3 timmar, helst över natten.

 

4. Sätt ugnen på 200 grader på grilleffekt, eller ta fram en stekpanna och förvärm.

 

5. Lägg tofubitnarna i en ugnsfast form på bakplåtspapper eller direkt på grillgallret. Spara marinaden i en skål vid sidan om. Om du använder en stekpanna så öser du ner tofun och ca 1/2 av marinaden i stekpannan tillsammans med lite extra olja och börjar steka.

 

6. Grilla/stek tofubitarna i ca 8-10 minuter per sida eller tills de fått rejält med färg och en knaprig yta på medelvärme.

 

Potatissallad

1. Koka potatisen och strimla sockerärtorna på längden. Hacka vårlöken och ättiksgurkan.

 

2. Späd ut majonnäsen till en halvtjock dressing med dijon, citrom, vinäger och lite spad från ättiksgurkorna.

 

3. Blanda allt och smaka av med salt och peppar.