Veganfärslimpa

Ingredienser

4 Port

 

Vegofärslimpa

2 dl havregryn

2 dl valnötter

250 g fast tofu

400 g sojafärs

1 gul lök

2 msk sojasås

0,5 dl ketchup

2 msk skånsk senap

2 tsk torkad salvia

2 msk finhackad persilja, fryst går bra

salt

svartpeppar

 

Vegansk kantarellsås

6 dl kantareller

2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

2 msk smör

2 dl grädde

1 tsk sojasås

finhackad persilja, fryst går bra

salt

vitpeppar

 

Hasselbackspotatis

6 - 8 jämnstora fasta potatisar

2 msk smör eller margarin

salt

ströbröd

 

Till servering

gröna ärtor

lingon

saltgurka

 

Gör så här:

 

Färslimpa

1. Sätt ugnen på 175 grader.

 

2. Mixa havregryn och valnötter hyfsat fint i en matberedare. Kasta ner tofun i bitar och låt den dansa runt i mixern ett tag. Häll över i en bunke tillsammans med sojafärsen.

 

3. Hacka den gula löken och blanda ner tillsammans med sojasås, lite av ketchupen, senap, salvia, persilja, salt och svartpeppar. Se till att allt blandas väl. Ett tips är att använda händerna, det är både enklast och roligast.

 

4. Pressa ner smeten i en brödform. Om du vill ha en högre limpa är det bara att trycka ihop allt, den kommer inte att flyta ut i formen. Pensla limpan med resterande ketchup och baka sedan i 50 minuter.

 

Kantarellsås

1. Rensa kantarellerna och fräs dem sedan i en stekpanna tills de har släppt sin vätska.

 

2. Finhacka schalottenlökarna och vitlöksklyftan. Vänd ner tillsammans med smöret och låt fräsa med i någon minut.

 

3. Häll på vegangrädde och sojasås och låt koka in något.

 

4. Rör ner finhackad persilja och smaka av med salt och vitpeppar.

 

Hasselbackspotatis

1. Sätt ugnen på 225°C eller sätt in dem med limpan och efter limpan är klar, höj temperaturen medans limpan vilar under folie.

 

2. Skala potatisen. Skär den i tunna skivor, men inte helt igenom. Jag brukar använda två skärbräder som en trappa och potatis vilar mot den nedersta.

 

3. Ställ potatisarna med den skårade sidan upp i en ugnssäker form. Pensla dem med smält veganskt matfett och ställ in dem mitt i ugnen, ca 20 min.

 

4. Ta ut dem och pensla en gång till med veganskt matfett. Strö över lite salt och ströbröd. Baka potatisen ytterligare ca 20 min tills potatisen är mjuk.