VeganBolognese

Ingredienser

4 Port

 

1 gul lök

1 röd lök

4 morötter

3 stjälkar selleri

3 klyftor vitlök

300-400 g färska kantareller

500 gram pasta (valfritt)

2 tsk rosmarin

1 msk oregano

1 tsk cayennepeppar

1 tsk gurkmeja

2 lagerblad

1 buljongtärning

1 dl vatten

400 g krossade tomater

400 g körsbärstomater

400 g linser (ekologiska, gröna)

rödvin

olivolja

salt och peppar

färsk pesilja

riven ost

 

Gör så här:

 

1. Rensa och borsta av kantarellerna. Dela dem i minde bitar. Lägg dem i en stekpanna och stek dem sedan i olja tills allt vattnet försvunnit. Lägg dem åt sidan.

 

2. Använd en mortel och reducera storleken på rosmarin, det ska inte bli pulver. Dela selleri och morötter i mindre bitar (0.5 cm bitar) samt finhacka löken. Vitlöken kan du dela i minre bitar, finhacka ej denna.

 

2. Ta fram en gryta. Stek morötter, selleri, lök och vitlök i olja. Tillsätt kryddorna, salta och peppra efter behov. Låt det sedan fräsa på medium värme i 15 minuter under lock, håll ett öga, det får inte brännas.

 

3. Tillsätt sedan vinet, jag kör på ögonmått men ungefär 1 dl, mer gör ingen skada. Låt det koka upp ett par minuter.

 

4. Lägg sedan i lagerbladen och rör om. Lägg i buljongtärningen och vattnet. Tillsätt sedan krossade tomater och körsbärstomaterna. Sedan kan du fylla burkarna med ungefär 1 dl vatten i vardera och häll detta sedan i grytan så du får med allt gott. Häll sedan i linserna med vätskan från burken. Sänk värmen till medium igen och låt det puttra i minst 30 minuter.

 

5. När 10 minuter återstår kan du börja tillaga pastan.

 

6. När 5 minuter återstår så lägger du i svampen, kontrollera salt och peppar nivån annars får du lägga till mer samt hacka persiljan och strö den över din bolognese.

 

7. Servera med riven ost och den här bolognesen bör vara väldigt såsig vilket betyder att du kan servera bröd som kan doppas i såsen.