Tomatrisotto

Ingredienser

4 Port

 

350 g risottoris

2 dl vitt vin

1 liter vatten

2 grönsaksbuljontärningar

1 burk krossade tomater

1 gul lök

250 g frysta bondbönor

1 citron

körsbärstomater

1 kruka salvia

2 msk smör

flagad mandel, gärna rostad

olivolja

 

Gör så här:

 

1. Finhacka lök, halvera tomater och finriv det gula på citronskalet och ställ allt åt sidan. Grovhacka salvia och blanda i en skål med olivolja så att alla blad täcks. Sätt ugnen på 200 grader.

 

2. Koka upp grönsaksbuljong tillsammans med krossade tomater. Håll sen buljongen varm på en platta med låg värme.

 

3. Stek löken mjuk i lite olja i en stor stekpanna med höga kanter. Häll i risottoris och stek tills kornen blir lite genomskinliga i kanterna. Slå på vin och låt det mesta av vätskan koka bort.

 

4. Sleva över runt 4 dl buljong och låt risotton stå och puttra på låg värme under omrörning. Fyll på med någon dl buljong allteftersom vätskan sugs upp.

 

5. Lägg salvian i en ugnssäker form och stoppa in i ugnen i 5 minuter.

 

6. När riset börjar närma sig klart, efter 15-20 minuter, tillsätt citronsaft, citronzest, tomater och bondbönor. Rör runt och avsluta med smör.

 

7. Toppa med salvia och flagad mandel när risotton är klar och borttagen från värmen.