Tofu Paneer

Ingredienser

4 Port

 

Kryddmix

1 tsk kumminfrön

1/4 tsk senapsfrön

1/4 tsk fänkålsfrön

1/4 tsk dillfrön

1/4 tsk sesamfrön

1/2 tsk chili flakes

 

Achari

2 pkt naturell tofu

1 gul lök

4 vitlöksklyftor

1 msk färsk ingefära

1 grön chili

1 tsk koriander

1/2 tsk paprika

1/2 tsk gurkmeja

2 stora tomater

1 tsk lönnsirap eller liknande

1.5 dl iFraiche

1 dl cashewnötter

3 dl vatten

4 dl grönsaker

färsk koriander

rapsolja

salt och peppar

Gör så här:

 

1. Värm kryddorna (utom chili flakes) på en stekpanna över medelhög värme tills rostat eller tills fänkålfrön börjar byta färg. Blanda i chili flakes och ta av värmen. Använd en mortel för att krossa några kryddor. Jag brukar dra ett par varv så allt mixas och krossas.

 

2. Förberedd tofun genom att pressa ur vätskan. Dela dem i mindre kuber och stek dem knapriga i olja, lägg åt sidan.

 

3. Finhacka gul lök. Du kan också förberedda resterande grönsaker (4 dl), dessa skall skivas. Du kan välja precis som du vill men vi valde ärtor (ej skivas), broccoli (ej skivas, små blommor) och paprika.

 

4. Värm olja i en stekpanna över medelvärme. Tillsätt gul lök och en nypa salt och fräs tills det är gyllene. Kör vitlök, ingefära och chili i en mixer med en msk vatten tills det blir en kräm eller så nära du kan till kräm. Mixa krämen med den gula löken. Låt fräsa ihop runt en minut. Lägg till kryddmix blandningen, koriander, gurkmeja och blanda väl. Fräs ytterligare i en minut.

 

5. I mixern, kör tomaterna tills de blir krossade och lägg i stekpannan. Låt det koka tills tomatblandningen är rostad. Tillsätt salt, socker och iFraiche, blanda väl.

 

6. Tillsätt vatten, tofu, grönsaker (förutom broccoli) i stekpannan och blanda väl. Täck om möjligt och låt det puttra i 10 minuter. Smaka och justera salt samt peppar. Om du vill kan du lägga till lite garam masala för mer smak.

 

7. Lägg broccoli i stekpannan, glöm inte att blanda väl. Minska värmen till medel, täck om möjligt och låt puttra i 3 minuter så broccolin är väl ångad men inte mosig. Tag bort locket och låt puttra i ytterligare en minut för att minska såsen om det behövs.

 

8. Servera med ris eller annat gott tillval.