SparrisSoppa

Ingredienser

4 Port

 

Sparrissopa

500 g grön sparris

2 schalottenlökar

1 msk olivolja

1 grönsaksbuljontärning

5 dl vatten

1 dl grädde

1 dl persilja

10 cocktailtomater (olika färger)

salt och peppar

 

Brödklämma

2 burkar stora vita bönor

200 g soltorkade tomater i olja

salt och peppar

8 tjocka skivor surdegsbröd

1/2 gurka, hyvlad

1/2 kruka krispsallad eller huvudsallad

2 tomater, skivade

Gör så här:

 

Sparrissoppa

1. Skölj sparrisen. Skär bort 1 cm av nedre delen av sparrisstjälken. Skär av knopparna och spara dem vid sidan.

 

2. Strimla sparrisstjälkarna så fint du kan och lägg i en soppkastrull. Skala och finhacka löken och tillsätt den. Tillsätt olivoljan (fungerar med margarin också). Fräs sparrisen och löken någon minut. Tillsätt vatten och smula ner grönsaksbuljongtärningen. Koka sparrisen mjuk i ca 8 minuter.

 

3. Tillsätt sparrisknopparna efter 5 minuter och låt koka med i ca 3 minuter. Ta upp de flesta knopparna och lägg åt sidan att senare garnera soppan med.

 

4. Skölj, dela samt kärna ur tomaterna. Skär dem i tärningar. Skölj och hacka persilja. Tillsätt persiljan till soppan. Rör om.

 

5. Mixa soppan slät med en stavmixer. Tillsätt grädde samt smaka av med salt och vitpeppar. Tilsätt sparrisknopparna samt tärnade tomater och servera sparrissoppan.

 

Brödklämma

1. Skölj de stora vita bönorna ordentligt. Låt rinna av och mixa sedan med soltorkade tomater till en slät massa. Häll i lite olja från tomaterna i taget tills röran har fått en slät och krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar.

 

2. Bred på ett tjockt lager tomatkräm på samtliga brödskivor. Lägg gurkskivorna jämt över hälften av brödskivorna tillsammans med ett lager sallad och några skivor tomat. Salta och peppra på grönsakerna. Tryck ihop mackorna och servera.