Skogsgryta

Ingredienser

4 Port

 

400 gram portabellosvamp

1 burk bönor (valfria efter smak)

4 scharlottenlökar

2 klyftor vitlök

4 dl grädde

2 dl vatten

1,5 tsk torkad timjan

1 buljongtärning

1,5 msk kinesisk soja

olivolja att steka i

9 torkade enbär hackade

salt

svartpeppar

ris

saltgurka

 

Gör så här:

 

Man kan också mosa enbären i en mortel.

Vi mixade svamp i olika sorter.

Vi blandade också i t.ex Anamma bitar ellr något liknande.

 

1. Fyll en kaffekop med ris och häll det i en kastrull. Häll på vatten och rensa riset, töm ut vattnet. Gör detta 2-3 ggr. Fyll sedan en kaffekop med vatten och häll i det i kastrullen, häll ytterliggare en halvkopp med vatten och tillsätt lite olja samt salt.

 

2. Klyfta lökarna i fyra delar med roten kvar så att de håller ihop i grytan. Mindre lökar räcker det med att bara halvera. Hacka därefter portabellosvamparna i 3×3 cm stora fyrkanter. Ta bort stammen. Skiva vitlöken.

 

3. Medans du lagar grytan koka riset utan lock och kontrollera med gaffel när allt vatten kokat bort, lyft bort från plattan och sätt på ett lock.

 

4. Stek löken och vitlöken i en tjockbottnad gryta i några minuter tills den börjar bli mjuk. Lägg i svampen och låt den steka med i några minuter tills den börjar få färg och minska något i storlek.

 

5. Häll därefter i grädden, timjan, hackade enbär, buljongtärningen, sojan samt vatten och rör om. Låt koka upp och därefter stå under lock i ca 10 minuter.

 

6. Häll i bönorna och koka i fem minuter till. Smaka av med salt och peppar.

 

7. Servera med riset och saltgurka.