Shepherdpie

Ingredienser

4 Port

 

2 vitlöksklyftor

1 gul lök

3 selleristjälkar

2 morötter

5 dl svamp (champinjoner)

2 dl majs (en burk)

0.5 dl persilja

1 msk tomatpuré

1 tsk timjan

1 tsk salvia

5 dl grönsaksbuljong

1 msk mjöl

2 dl färs (Anammas)

4 potatisar

1 msk smör

1 dl mjölk (mandel)

salt och peppar

olivolja

Gör så här:

 

1. Hacka löken, skriva sellerin, morötterna och svampen samt hacka persiljan. Börja med att fräsa löken i olja, ett par minuter. Lägg sedan i sellerin, morötterna, rör om och fräs ytterligare ett par minuter. Lägg i svampen samt majs, rör om igen och fräs ett par minuter.

 

2. Nu är det dags för smaksättningen, tillsätt tomatpuré, timjan, salvia, salt och peppar. Rör om så att allt mixas. Sedan ärd egas att hälla i grönsaksbuljongen men det skall vara i små kvantiter och under konstant omrörning. Avsluta med mjöl och färsen (valfritt). Rör om så att allt mixas en sista gång och ställ åt sidan.

 

3. Dela de 4 potatisarna i minde bitar, koka tills de är mjuka och töm ut vattnet. Mosa dem med en potatisstöt och tillsätt smöret samt runt 1 dl mjölk. Kom ihåg att mosen får inte vara för löss. Salta och peppra efter behov. Rör om tills du har ett slät mos.

 

4. Lägg din grönsaksblandning i en form eller en gjutjärns gryta. Lägg potatismosen ovanpå och gör den slät och fin, slickepott är rekommenderat. Gör mönster i potatismosen antingen med en sked eller en bredare kniv.

 

5. Ställ in i ugnen 220 grader 20-25 minuter, den är klar när den fått färg.

 

6. Servera med en grönsallad eller kanske några delade tomater och gurka. Ringla lite olivolja och salta, perfekt sallad.