Savojkålsgryta

Ingredienser

4 Port

 

1 gul lök

4 klyftor vitlök

en liten bit rotselleri

1 påse pärllök

2 msk smör eller olja

3 dl belugalinser

2 dl vitt vin

2 dl iMat

4 dl vatten

salt och peppar

1 tärning grönsaksbuljong

600 g svamp

1 liten savoykål

saften från en liten halv citron

timjan

Råris, kokt för fyra personer

 

Gör så här:

 

1. Skala lök, vitlök och rotselleri och hacka smått. Skala pärllöken och behåll den hel.

 

2. Stek de hackade grönsakerna i en stor gryta i smör eller olja tills de får fin färg.

 

3. Tillsätt linserna, pärllöken och rör runt i 1 minut, häll sedan på vinet och låt det koka ordentligt så att alkoholen försvinner.

 

4. Häll på iMat, vatten, salt, peppar och smula ned buljongtärningen.

 

5. Låt det koka utan lock tills linserna är klara och vätskan har reducerats, ca 10 minuter.

 

6. Riv svampen i bitar och stek den i en stekpanna med smör eller olja tills den får fin färg. Skiva savojkål tunt.

 

7. Lägg i savojkålen och svampen och låt det koka med i ca 3 minuter eller tills kålen känns mjuk. Smaka av grytan med citron.

 

8. Servera grytan med timjan och råris!