Rödbetssoppa

Ingredienser

4 Port

 

500 g rödbetor

15 g torkad svamp (kantareller)

1 dl varmt vatten

1 selleristjälk

2 msk pesilja

1 vitlöksklyfta

en nypa kokossocker

1 liter vatten

2 st grönsaksbuljongtärningar

1/2 citron, saften

1 dl naturell yoghurt

1 msk vetemjöl

1/2 dl dill

salt och peppar

 

Gör så här:

 

1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut ett ark aluminiumfolie och lägg på rödbetorna. Vik ihop kanterna till ett paket och nyp åt väl så att det håller tätt. Baka rödbetorna i ugnen i ca 1 timme eller tills de är mjuka.

 

2. Låt rödbetorna svalna något och gnugga sedan bort skalen. Om det är trögt kan du riva bort skalen med en tesked. Riv betorna grovt på ett rivjärn.

 

3. Blötlägg under tiden den torkade svampen i det varma vattnet i minst 30 minuter. Sila ner blötläggningsvattnet i en kastrull.

 

4. Hacka svampen fint och lägg ner i kastrullen tillsammans med rivna rödbetor. Finhacka selleristjälken, persiljan, vitlöksklyftan och lägg ner dessa. Sedan tillsätter du socker, vatten, grönsaksbuljongtärningar, salt och peppar. Koka upp och låt sjuda i 15-20 minuter.

 

5. Rör ner citronsaft.

 

6. Vispa ihop yoghurt och vetemjöl i en skål. Vispa ner redningen i soppan. Låt sjuda i någon minut tills soppan tjocknar något.

 

7. Finhacka dillen och vänd ner den precis innan servering.