Quinoasoppa

Ingredienser

4 Port

 

2,5 dl okokt röd quinoa

1 msk olivolja

3 vitlöksklyftor

1 stor gul lök

3 potatisar

1 röd paprika

ca 1 .5 l grönsaksbuljong

1 chilipeppar

2 msk tomatpuré

2 morötter

2 palsternackor

1 tsk malen spiskummin

1/2 tsk malen koriander

2 msk fryst koriander

1 dl persilja

1 krm malen chilipeppar

salt och peppar

 

Gör så här:

 

1. Koka quinoan enligt anvisning på paketet. Ställ den åt sidan när den är färdig.

 

2. Under tiden quinoan kokar, värm upp oljan i en separat stor kastrull. Hacka vitlök samt gul lök och fräs i ett par minuter på medium värme. Skölj chilipeppar och paprika. Finhacka chilin och skär paprikan i lite större bitar. Skala och skär potatisen i stora kuber, ca 2 x 2 cm. Skala och skär palsternacka och morötter i mindre bitar. Tillsätt chilipeppar, potatis, palsternacka, morötter till kastrullen och stek i ytterligare ca 5 minuter. Salta och peppra efter behov.

 

3. Tillsätt tomatpuré, spiskummin, chilipeppar (valfritt), koriander (valfritt, blir lite mer beska) och grönsaksbuljong. Koka upp soppan och dra sedan ner värmen och låt soppan sjuda i ca 20 minuter, eller tills potatisen mjuknat. Beroende på hur tjock du vill ha soppan så justerar du buljong mängden. När några minuter återstår så lägger du i paprikan.

 

4. Rör ner den kokta quinoan precis innan servering och glöm inte den frysta koriandern samt persiljan. Smaka av med salt, peppar och eventuellt cayennepeppar eller extra chilipeppar (du kanske gillar stark mat).

 

5. Om du vill garnera soppan så funkar det med halverade körsbärstomater, koriander, hackad avokado eller rostade cashewnötter.