Linssoppa

Ingredienser

4 Port

 

Linssoppa

1 st chilipeppar Röd

1 st gul lök

2 st klyftor vitlök

4 msk tomatpuré

4 dl torkade röda linser

2 st tärningar grönsaksbuljong

1-1.5 l vatten

1 tsk spiskummin

1 st lagerblad

1 burk krossade tomater

olivolja

salt och peppar

 

Citronfraiche

2 dl iMat fraiche

1 st klyfta vitlök

0.5 st Citron

1 st lime

kapris

salt och peppar

Gör så här:

 

1. Finhacka chili, lök och vitlök och fräs någon minut i en kastrull med oljan. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa en stund. Nu står det inget om krossade tomater men vill man lägga till 200-400 ml så fungerar det också, var bara försiktig med vattnet så du inte får en för tunn soppa.

 

2. Tillsätt vatten, linser, buljong, spiskummin, lagerblad, salt och peppar. Låt koka ca 20 minuter. Mindre vattenmängd betyder en fylligare soppa. Tänk på att linserna sväller och konsumerar vatten.

 

3. För att göra citronfraiche, tag fram en skål och pressa vitlöken med en vitlökspress. Blanda med vitlöken i skålen resterande ingredienserna: fraiche, salt, peppar och pressa i saft från citronen. Rör om ordentligt. Smaka av, tillsätt kapris om du söker mer sälta och krävs det mer syra, tillsätt saften från en lime.

 

4. Servera soppan med en klick citronfraiche same ett par knäckebröd med äggfri majonnäs, tångkaviar och tångrom. Om du vill göra en klassiker så lägger du en bit mjölkfri ost på kaviarn.