LibanesiskMoussaka

Ingredienser

4 Port

 

3 st aubergine

5-6 mogna tomater (kan bytas ut mot 2 burkar krossad tomat)

1 stor lök

6 st vitlöksklyftor

400 g kokta kikärtor

2-4 st färska chili (om du gillar hetta, annars uteslut)

2 msk tomatpuré

2 dl vatten

1,5 msk torkad mynta

salt & peppar

rapsolja

 

ris och kokt broccoli till servering

 

 

Gör så här:

 

1. Skala auberginerna randiga, skär i 2 cm tjocka tärningar. Lägg på en plåt och ringla olja över. Baka mitt i ugnen på 225° i 10 min. Vänd på dem och baka ytterligare 5-10 min till. De ska bli genomstekta och få färg. Ta ut och ställ åt sidan.

 

2. Hacka löken, vitlöken och chilin. Skala alla tomater och skär i tärningar. Hetta upp olja och stek chili, lök och vitlöken på medelvärme, bränn inte dem, de ska mjukna långsamt i ca 5 min, rör om då och då.

 

3. Tillsätt tomat, tomatpuré och mynta, fräs dem en stund tills tomaterna mjuknar, ca 5 min. Tillsätt vatten och kikärtorna. Krydda med salt och peppar, lägg ett lock på grytan och låt puttra i ca 30 min.

 

4. Lägg sedan auberginerna över, blanda inte dem i grytan, de ska ligga över tomatsåsen. Strö på lite mynta och salt, låt puttra ytterliggare utan lock i ca 15-20 min.

 

5. Lägg upp på ett fat, strö över finhackad persilja och ringla lite olvilja över. Server med ett gott ris och härlig broccoli.