Kikärtssoppa

Ingredienser

4 Port

 

3 dl kikärter

2 vitlök

1 röd chillipeppar

1 tsk rosmarin

1/2 lagerblad

1 gul lök

10 dl vatten

3 dl kantareller eller annan svamp

1.5 dl korngryn

4 tomater

pesilja

havssalt och peppar

olivolja

lantbröd

 

 

Gör så här:

 

1. Kikärterna skall ligga i blöt i minst 12 timmar så börja med det.

 

2. Hacka gul lök. Krossa vitlök. Skålla tomater och skär dem i mindre bitar. Rensa och skiva svamp. Skall du använda kantareller kan du riva dem i skivor, väldigt effektivt. Smula lagebladet. Strimla chillipeppar. Hacka persilja.

 

3. Häll rikligt med olivolja i en kastrull och tillsätt en vitlök, lagerbladet, rosmarin, röd chillipeppar och gul lök. Stek allt tills löken har mjuknat, den får ej få stekyta.

 

4. Tillsätt allt vatten, kikärter och havssalt. Låt små puttra i cirka 60 minuter.

 

5. Häll olivolja eller om du behagar lite smör i en stekpanna, och fräs kantarellerna med en krossad vitlök. När det mesta av vattnet har avdunstat, salta och strö över persilja. Vi älskar pesilja så vi har ej givit mått, använd med kärlek.

 

6. Häll sedan när svampen i kastrullen, tillsätt korngryn och tomater. Låt soppan sjuda ytterligare cirka 25 minuter. Smaka av med salt och peppar.

 

7. Innan servering rosta kokosflingorna lätt på en stekpanna. som du sedan toppar med under servering. Servera med ris eller något annat gott men går lika bra att äta direkt som den är. Vi har ett antal trevliga bagerier runt omkring oss, så vi köpte nybakat lantbröd med citron, lite dopp i grytan kanske...