Fänkålssoppa

Ingredienser

4 Port

 

2 stora vitlökar

1/2 dl olivolja

1 gul lök

1 dk finhackad persilja

1 stort fänkålsstånd (300 g)

3 potatisar

350 g plommontomater

2 bukar kikärter á 400 g

1 liter vatten

100 g pasta

salt, peppar

 

Gör så här:

 

1. Börjar förberedda alla grönsaker. Krossa vitlöksklyftorna med sidan av kniven och hacka dem. Dela gula löken i två halvor, sedan skivar du dem. Finhacka persiljan. Hacka plommontomaterna försiktigt eller dela dem i mindre bitar. Skär av dillen på fänkålen och hacka den fint. Dela fänkålen på mitten och skiva sedan tunt. Tärna potatisen.

 

2. Hetta upp oljan i en kastrull och tillsätt vitlök, gul lök och hälften av persiljan. Låt allt fräsa på ett par minuter tills löken börjat få färg. Rör om då och då.

 

3. Tillsätt fänkålen, fänkålsdillen och potatisen och fräs i drygt tio minuter.

 

4. Tillsätt tomaterna, skäljda kikärter och vatten. Smaka av med salt och peppar. Låt det koka upp och sedan låt det sjuda i 10-15 minuter. Tillsätt därefter pastan och låt allt små koka tills den är mjuk, enligt packetet brukar fungera.

 

5. Mosa försiktigt sönder potatisbitarna (valfritt) med en slev och rör i resten av persiljan.