Dillgryta

Ingredienser

4 Port

 

Gryta

600 g vegobitar

1 liter vatten

2 grönsaksbuljongtärningar

5 vitpepparkorn

2 kryddnejlikor

4 morötter

1 nät steklökar eller pärllökar

 

Dillsås

2 msk smör

1/2 dl vetemjöl

5 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

1 dl grädde

1 msk kokossocker

2 tsk ättiksprit, 12%

1/2-1 dl finhackad dill

salt och vitpeppar

 

 

Gör så här:

 

Grytan

1. Bryn bitarna i lite olja tills de fått fin färg. Lägg åt sidan.

 

2. Om du använder nymorötter, skala dem inte utan bara rensa dem lätt från jord och dela dem i stora bitar. Skala löken.

 

3. Koka upp vattnet i en kastrull och tillsätt buljongtärningar, vitpeppar och kryddnejlikor. Rör om tills tärningarna upplösts. Lägg ner morötterna och löken i buljongen. Låt sjuda i 15-20 minuter men låt de inte bli alldeles för mjuka.

 

4. Lyft upp morötterna och löken. Lägg åt sidan.

 

Dillsås

1. Koka upp vatten i en mindre kastrull och tillsätt tärningen. Rör om tills tärningen har upplösts.

 

2. Smält smöret i en större kastrull. Vispa ner vetemjölet och låt det svälla, runt en minut. Vispa ner lite buljong i taget.

 

3. Häll ner grädde, kokossocker och ättiksprit. koka upp och låt sjuda i några minuter tills såsen tjocknar.

 

4. Vänd ner den finhackade dillen och smaka av med salt och vitpeppar.

 

5. Avsluta med att vända ner grytbitar, morötter och lök.

 

6. Servera med kokt potatis, pressad potatis eller potatismos samt mer dill vid behov.