Daal

Ingredienser

4 Port

 

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 röd chilifrukt, urkärnad

1 msk ingefära, riven

3 msk olivolja

2 kanelstänger

1 tsk kardemummakärnor, lätt stötta i mortel

2 tsk gurkmeja

500 gram krossade tomater

1 burk kokosmjölk, 400 ml

2 grönsaksbuljong tärningar

3 dl röda linser

vatten, till spädning

1 st salt

70 gram babyspenat, sköljd

1 st koriander, i kruka

1 st vitpeppar, nymalen

Gör så här:

 

1. Skala och hacka lök, vitlök och chili. Riv ingefäran. Hetta upp oljan och fräs det hackade och ingefäran i en stor gryta utan att det tar färg.

 

2. Lägg i kanelstängerna och de övriga kryddorna och låt dem fräsa med en minut under omrörning.

 

3. Häll i tomater och kokosmjölk och smula i buljongtärningarna. Rör om och koka upp.

 

4. Tillsätt linserna och låt det sjuda cirka 10 minuter under lock tills linserna är kokta men inte mosiga. Lite tuggmotstånd ska de ha.

 

5. Smaka av med salt och peppar och tillsätt spenaten. Låt det sjuda ett par minuter. Servera med ris samt hackad koriander i en skål bredvid att toppa grytan med. Det går också att äta som en soppa om det behagar.