Creamy Mushroom Pasta

Ingredienser

4 Port

 

400 g svamp (t ex kantareller, karljohanssvamp och champinjoner)

400 g pasta

1 purjolök

3 dl torrt vitt vin

3 dl grädde

1 msk finhackad färsk timjan

250 g färsk bladspenat

2 dl finriven ost

4 msk smör

1/2 tsk salt

flingsalt

nymalen svartpeppar

 

 

Gör så här:

 

Spenat kan bytas ut mot gröna ärter eller varför inte ha båda.

Man kan också tillägga extra färg t.ex. chilli.

 

1. Ansa och skiva svampen. Fräs den i hälften av smöret i en stor stekpanna tills vätskan ångat bort. Krydda svampen med tsk salt och lägg åt sidan.

 

2. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

 

3. Ansa och strimla purjolöken. Fräs den i resten av smöret i stekpannan någon minut.

 

4. Tillsätt vinet och låt koka ner tills cirka hälften återstår. Tillsätt grädde och timjan. Låt småkoka 3–5 minuter.

 

5. Lägg spenaten på såsen, ta pannan från värmen och låt spenaten »ångkoka« någon minut.

 

6. Häll av pastan men spara ca 2 dl av pastavattnet.

 

7. Blanda ihop pasta, pastavatten, sås, svamp och ost i pastakastrullen. Rör ihop över varm spisplatta så att allt blir varmt och såsen »klibbar« fast på pastan, ca 1 minut. Strö över flingsalt och mal över peppar.