Cannelloni

Ingredienser

4 Port

 

200 g färska lasagneplattor

1/2 dl riven ost

 

Tomatsås

500 g krossad tomat

2 schalottenlökar

1 selleristjälk

1 dl vatten

1 tsk agave

1 dl grädde

salt, svartpeppar

olivolja till stekning

 

Ragu

500 g champinjoner

2 dl grädde

2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

1 dl riven ost

1 nypa riven muskot

1 tsk torkad timjan

1 litet knippe slätpersilja

100 g babyspenat

smör till stekning

Gör så här:

 

1. Ragu: Skölj persiljan och spenaten. Låt rinna av i durkslag. Borsta eventuellt av champinjonerna. Skär dem i kvartsbitar. Skala och finhacka lök och vitlök och bryn champinjonerna i stekpanna med löken. Lägg i löken sist så att den inte bränner vid.

 

2. Häll i grädde och tillaga svampen på låg värme tills grädden reducerats och ragun tjocknat. Tillsätt då ost, grovhackad persilja och spenat. Rör om och dra stekpannan från värmen och låt svalna, så blir den lättare att fylla cannelloni med blandningen.

 

3. Tomatsåsen: Skala och finhacka lök och vitlök till tomatsåsen. Hacka även sellerin fint. Stek löken och sellerin i olivolja i en tjockbottnad gryta tills de är genomskinliga men inte brynta.

 

4. Tillsätt tomater, timjan och vatten och låt småputtra på svag värme i cirka 20 minuter. Späd med grädden och agave och sjud i ytterligare tio minuter. Smaka av med salt och peppar.

 

5. Ställ in ugnen på 200 grader. Öppna paketet med de färska lasagneplattorna och vik in dem i en fuktig kökshandduk så att de inte torkar medan du håller på. Fördela en rågad sked ragu i mitten av varje lasagneplatta och rulla dem till rör.

 

6. Olja in en ugnsfast form och häll ett tunt lager tomatsås på botten. Lägg rullarna i ett lager med skarvarna nedåt, ganska tätt, i formen.

 

7. Häll över resten av tomatsåsen så att rören täcks och grädda i 20 minuter i mitten av ugnen.

 

8. Låt cannellonin stå ett par minuter före servering, så håller de formen bättre. Riv över ost som får smälta av värmen från tomatsåsen. Servera med en grön sallad, gärna pepprig rucola.