Bouillabaisse

Ingredienser

4 Port

 

Bouillabaisse

1 gul lök

3 stora klyftor vitlök

1 fänkål

3 medelstora morötter

1/2 purjolök

4 msk tomatpuré

10 dl vatten

2 tsk gurkmeja

2 grönsaksbuljongtärningar

1 pkt körsbärstomater

250 ml iMat

2 lagerblad

en liten nypa cayenne

2 msk torkad timjan

2 tsk blanded örter (välj själv)

1/2 apelsin

3 msk olivolja

1 litet paket stora vita bönor

 

Rostad Potatis

500 g delikatesspotatis

2 msk olivlja

flingsalt

1 hel vitlök

Gör så här:

 

1. Börja med att grovhacka gul lök, purjolök och vitlök. Skär morötter i lagomstora bitar och strimla fänkålen grovt. Stek allt i en tjockbottnad kastrull i rikligt med olivolja tills att löken börjar mjukna.

 

2. Ha i tomatpurén och låt steka med under några minuter. Vänd därefter i vattnet, gurkmeja och iMat. Låt koka upp och lägg i lagerblad, övriga torkade kryddor, halverade körsbärstomater och grönsaksbuljong.

 

3. Låt puttra på låg-medelvärme med lock på i minst 1 timme, men gärna längre. Smaka av med saften från en halv apelsin, salt och grovmalen svartpeppar. Tillsätt de stora vita bönorna mot slutet.

 

4. Sätt ugnen på 225 grader. Skölj av potatisarna och lägg dem sedan på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över olivolja och salta. Skala och halvera en vitlök och lägg på plåten tillsammans med potatisen. Placera plåten i mitten av ugnen och rosta i 15-20 minuter, beroende på potatisens storlek, tills att potatisen har en fin och gyllenbrun färg. Om man vill ha mer vitlök, go for it!

 

5. När du serverar lägger du först potatisen i skålen och sedan öser du soppa över dem!