Bondsoppa

Ingredienser

4 Port

 

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk tomatpuré

6-8 tomater

4 dl vatten

1 tsk balsamvinäger

1 msk hackad persilja

1 burk små vita bönor (400 g)

olivolja

salt och peppar

 

Gör så här:

 

1. Först kan du bestämma om du vill ha vita bönor eller matvete. Om du föredrar matvete, så använder du en näve, drygt 1-1.5 dl.

 

2. Skålla tomaterna genom att göra ett kryss i dem. Lägg tomaterna i en bunke, koka sedan upp drygt 1.5 liter vatten och häll det över tomaterna. Låt dem ligga i vattnet, drygt 30 sekunder. Häll bort vattnet. Skala tomaterna när de svalnat lite och dela dem i inte alltför små bitar.

 

3. Finhacka vitlöken och hacka den gula löken, ska helst inte finhackas. Fräs detta i en kastrull med olja samt lite salt på medelvärme, runt 5 minuter, löken skall ha mjuknat. Rör ner tomatpurén och fräs ytterligare ett par minuter.

 

4. Tillsätt tomaterna, vatten, vinäger och peppar, låt det koka upp. Ska du använda bovete tillsätter du det nu annars väntar du med bönorna. Låt det småputtra under lock i ungefär 10 minuter.

 

5. Då var det dags att hacka tomaterna vilket funkar bäst med en stav eller en gaffel. Om du har en potatisstöt så fungerar det utmärkt. Rör ner lite olivolja och bönorna, låt det småputtra ett par minuter.

 

6. Servera med hacka persilja om du behagar.