Blini

Ingredienser

4 Port

 

Vi brukar köpa Santa Maria.

 

Blini

Kikärsspad från 1 st 400 g tetra

5 dl vetemjöl (eller 4 dl vete + 1 dl kikärtsmjöl)

8 dl havre- eller mandelmjölk

1 tsk salt

smör att steka i

 

Fyllning

350 g sojafärs

1 gul lök

2 morötter

2 selleristjälkar

2 msk tomatpuré

300 g svamp (champinjoner)

skvätt iMAT

salt och peppar

2 tsk rosmarin

2 tsk salvia eller dragon

smör eller olja att steka i

Gör så här:

 

Blini Pannkakor

1. Mät upp mjölet och salt i en bunke och blanda.

 

2. Klipp upp ett litet hörn på kikärtstetran, eller öppna locket på burken så att spadet kommer ut, men kikärtorna stannar kvar. Häll i allt spad i mjölet.

 

3. Tillsätt 2 dl havremjölk och vispa ihop med mjöl och spad så att du får en tjock smet. Vispa hårt tills alla klumpar är borta och du har en homogen smet.

 

4. Tillsätt 2 dl mjölk i taget och vispa ut så du är säker på att du får bort alla klumpar tills alla 8 dl är i. Låt smeten vila 30 minuter i rumsvärme innan du börjar steka (viktigt för bra konsistens!)

 

5. Värm upp en normalstor stekpanna (ca 28 cm ø) till hög värme. Jag brukar börja på 5/6 på min elspis och sedan gå ner till 4/6 när den är riktigt varm.

 

6. Klicka i en så stor klick smör som ditt samvete tillåter i pannan och låt fräsa tills det tystnar. Häll ner ca 0,8 dl (dvs lite mindre än ett fullt decilitermått) smet i pannan och snurra runt pannan så smeten täcker hela botten.

 

7. Stek utan att röra pannkakan i ca 2 min, tills det dyker upp små luftbubblor i mitten, smeten helt har stelnat och kanterna börjar få färg. Vänd pannkakan snabbt och stek i 30 sekunder till. Lägg över på en tallrik och återupprepa punkt 7-8 tills smeten är slut!

 

Fyllning

1. Finhacka löken, skiva morötterna, svampen samt sellerin. Stek dessa tillsammans i lite smör eller olja.

 

2. Tillsätt tomatpuré, iMAT samt alla kryddor. Låt det puttra i ett par minuter.

 

3. Lägg i färsen och låt det puttra i 10-15 minuter.

 

4. Lägg en pannkaka på en skärbräda, lägg fyllning längs med mitten av pannkakan och rulla sedan ihop den. Gör samma med resterande pannkakor tills samtliga är fyllda.

 

5. Du kan antingen steka dem för att ge dem lite exta färg eller lägga dem i en ugnsform och sätta dem i ugnen, 250 grader, 15-20 minter, håll koll!

 

6. Server med iMAT fraiche eller något liknande, du kan blanda i lite tångkaviar och lök i fraichen, frivilligt.