BakadPotatis

Ingredienser

2-4 Port

 

Kall Sås

2.5 dl iMat fraiche

1/2 purjolök

1 citron

salt och peppar

 

Fyllning

1 rödlök

250 g svamp (champinjoner)

1 tsk liquid smoke

olivolja

salt och peppar

Gör så här:

 

Nu älskar vi de här fyllningarna och det som blir över kan man äta med annan mat. 2-4 port beroende på hur mycket du vill ha på din potatis.

 

1. Sätt ungnen på 225 grader.

 

2. Skölj potatisen och skrubba lätt med handen eller med en borste om det finns behov. Jag har personligen inget emot att äta lite av skaler, innehåller många näringsämnen. Gör det kors jack i potatisen, inte för djupt men djupt nog så att när den är klar och du trycker på sidorna så öppnas potatisen. Stick några hål med en kniv eller gaffel. Baka i en timme eller tills de känns mjuka när man skär i dem med en kniv. När du tar ut dem från ugnen, lägg dem i folie och slå ihop dem som paket. 30 minuter innan de är klara kan du börja med såsen samt fyllningen.

 

3. För att göra den kalla såsen, busenkelt. Skirva pujolöken och rör ihop den med fraiche. Tillsätt saften från citronen samt skalen om du så önskar. Salta och peppra, rör om en sista gång och ställ i kylen.

 

4. För fyllningen, skriva löken grovt och delar i mindre delar. Svampen delar du i fjärdedelar.

 

5. Fräs löken i lite olja eller smör med salt i svag medelvärme runt 15 minuter eller tills den har karamelliserats. Lägg åt sidan i en liten skål.

 

6. Fräs svampen med olja tills de blivit gyllenbruna. Tillsätt löken du la åt sidan och liquid smoke, fräs ytterligare en minut.

 

7. Fyll potatisen med fyllningen och toppa med den kalla såsen, njut!