BainganAachari

Ingredienser

4 Port

 

Baingan Aachari

3 aubergine (à ca 200 g)

2 tsk salt

1 röd paprika

1 grön paprika

3 tomater

1 msk fänkålsfrön

1 tsk malen koriander

1 1/2 tsk chilipeppar

2 tsk senapsfrön

1 1/2 msk malen spiskummin

1 tsk gurkmeja

7 msk matolja

1 stor gul lök

4 vitlöksklyftor

3 msk tomatpuré

3 dl iMAT fraiche

2 dl vatten

 

Raita

1 paket santa maria raita

2 dl iMAT fraiche

1-2 dl finhackad gurka

 

Gör så här:

 

1. Dela auberginen på längden. Skär varje halva i ca 3 cm tjocka skivor. Lägg ut skivorna på ett fat. Strö över hälften av saltet. Låt stå ca 15 minuter.

 

2. Dela, kärna ur och skär paprikorna i grova bitar. Dela och skär tomaterna i grova bitar.

 

3. Stöt fänkålsfröna i en mortel.

 

4. Torka av auberginen med hushållspapper. Blanda aubergine, paprika och hälften av tomaterna i en bunke med fänkålsfrön, koriander, chilipeppar, senapsfrön, spiskummin, gurkmeja och 6 msk av oljan (för 4 portioner). Låt stå ca 20 minuter.

 

5. Sätt ugnen på 250°C.

 

6. Skala, halvera och skiva lök och vitlök.

 

7. Fräs lök, vitlök och resten av tomaterna i en stekpanna eller wok i resterande olja ca 5 minuter. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare 2 minuter. Tillsätt fraiche. Rör om och ta från värmen. Mixa slätt med stavmixer.

 

8. Sprid ut de marinerade grönsakerna i en ugnssäker form. Häll på vattnet.

Tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter, rör om efter halva tiden.

 

9. Blanda ner grönsakerna i den mixade såsen. Låt koka ca 15 minuter, rör då och då. Krydda med resten av saltet.

 

10. Servera med Raita och basmatiris. Att tillaga ris är busenkelt. Vi tar runt 1.5 kaffekopp ris och häller det i en kastrull. Sedan fyller vi på 2 kaffekoppar vatten. Lite salt och lite olja. Koka utan lock tills allt vatten förångats.