Annan Bouillabaisse

Ingredienser

4 Port

 

400 g naturell fast tofu

250 g ostronskivling

200 g blomkål (1 litet huvud)

150 g svarkål (1/2 knippe)

1 stor fänkål

2 stora morötter

1 stor gul lök

3 klyftor vitlök

1 paket saffran (1/2 g)

2 msk tomatpuré

1 msk torkad timjan

1 tsk chilipulver

1 burk á 400 g finkrossade tomater

3 dl +1 torrt vitt vin

8 dl vatten

2 grönsaksbuljongtärningar

1 msk japansk ljus sojasås

2 ark noriblad

juice från 1/2 färsk citron

1 kruka kruspersilja

olivolja

salt och peppar

Gör så här:

 

1. Börja med att skölja och skiva lök, morot och fänkål samt vitlök. blomkål delar du i små buketter. Fräs mjukt i olivolja i en stor gryta.

 

2. Tillsätt tomatpuré, chilipulver och timjan och stek en liten stund så tomatpurén löser sig.

 

3. Tillägg därefter vitt vin, krossade tomater, saffran, grönsaksfond, sojasås, 1 grovhackat noriblad och låt koka i 10-15 minuter eller tills syran från vinet mildrats något.

 

4. Medan soppan kokar, skär tofun i tärningar, riv ostronskivlingen i 3-4 cm stora bitar och skär svartkålen i 3-4 cm stora bitar och stek i rapsolja. Stek tills kålen blivit mjuk och tofun och ostronskivlingen fått färg. Slå därefter i hackad vitlök, finhackad nori, 1 dl vitt vin och låt reduceras ner. Smaka av med salt, peppar och citronjuice och ställ åt sidan.

 

5. Smaka av soppan med salt, peppar och citronjuice.

 

6. Servera soppan genom att lägga upp tofu och svamppytten först i tallrikarna och sedan hälla över soppa och grönsaker runt omkring. Toppa med färsk persilja. Alternativt kan du hacka persilja och strö över soppan innan servering.