Ärtrisotto

Ingredienser

4 Port

 

Risotti

4 dl carnaroli (eller 1 påse 350 g)

3 små sharlottenlökar

1 msk dragon

3 dl vitt vin

5 dl grönsaksbuljong

1 dl vegan parmesan

rapsolja för stekning

salt och peppar

 

Ärtpuré

3 dl ärtor

200 g blomkål

2 vitlöksklyftor

25 g mjölkfri smör

2 dl vatten

salt och peppar

 

Tillbehör

200 g blomkål

65 g spenat

rostade pinjenötter

salt och peppar.

Gör så här:

 

1. Hacka sharlottenlökar. Stek i en stekgryta tillsammans med dragon i rapsolja, så den blir lite mjuk.

 

2. Tillsätt riset och stek tillsammans med löken.

 

3. Tillsätt vinet och låt det reducera.

 

4. Börja tillsätta buljong i omgånger så riset får arbeta bort vätskan, detta tar tid och kräver lite tålamod, det är det värt.

 

5. Dela blomkålen i små buketter, hacka vitlöken.

 

6. Lägg blomkålen samt vitlöken i en kastrull tillsammans med ärtorna. Häll över kokande vatten så det precis täcker. Låt detta koka upp.

 

7. Häll av vatten men spara runt 2 dl i kastrullen. Mixa allt slät med en mixer, det ska bli en ljusgrön puré. Tillsätt smör och smaksätt med salt och peppar.

 

8. Tillsätt purén i risotton. Låt det puttra, rör om då och då.

 

9. Lägg sist i parmesan och blanda väl.

 

10. Rosta pinjenötter i en stekpanna under tider och flytta över till en liten skål.

 

11. Stek blomkålen i stekpannan, så de får färg och lägg sedan i spenaten. Blanda väl under tiden. Salta och peppar.

 

12. Servera risotto toppat med blomkål, spenat och pinjenötter.